Τι κοινό μπορεί να έχουν μια καθηγήτρια εικαστικών από το Μενίδι, μια Βαλίτσα, ένας ξεριζωμός και τα σκίτσα των μαθητών του Γυμνασίου μας; Μην ανησυχείτε δεν πρόκειται για σπαζοκεφαλιά και εξηγούμαι αμέσως. Παρακολουθώντας την διαδικτυακή δραστηριότητα της Τζούλιας Εφετζή- που τυχαίνει να είναι καθηγήτρια εικαστικών στο 5ο Γυμνάσιο Αχαρνών- στάθηκα σε μια δραστηριότητα που είχε κάνει με τους μαθητές της. Με αφορμή έργα του Ακριθάκη επικεντρώθηκε με τους μαθητές στην Βαλίτσα ως σύμβολο και δημιούργησε μια άσκηση ενσυναίσθησης για τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Είδα την σχετική ανάρτηση στο blog της που μπορείτε να δείτε εδώ και χρησιμοποίησα την δραστηριότητα αυτή για να μιλήσουμε για τους πρόσφυγες στα πλαίσια της βιωματικής μας δράσης με την Α' Γυμνασίου.
Ο καταιγισμός ιδεών σε τέτοιες δραστηριότητες βοηθάει πάντα τους μαθητές να μιλήσουν με την καρδιά τους, αλλά και την καθηγήτριά τους να διαπιστώνει για πολλοστή φορά πώς με τα παιδιά υπάρχουν πάντα στιγμές που οι απαντήσεις τους, επειδή είναι πηγαίες και αφιλτράριστες, ξεπερνούν τη γνώμη του μέσου ενήλικα. Μετά την συζήτησή μας οι μαθητές σχεδίασαν τη δική τους βαλίτσα του πρόσφυγα, ετοιμάσαμε ένα βίντεο από το υλικό αυτό και το μοιραστήκαμε με τους συνεργάτες μας στο etwinning (Human & Children Rights in Progress: Think Human, Act Right). Σας το παρουσιάζουμε παρακάτω.
Σε επικοινωνία που είχα με την κα Εφετζή μου δήλωσε ότι είναι συγκινημένη με την ευαισθησία των παιδιών που εκδηλώνεται πάντα και παντού και με ενημέρωσε ότι θα έκανε μια μνεία και για το δικό μας σχολείο σε σχετική παρουσίαση που είχε για την εν λόγω δραστηριότητα. Ως ομάδα της στέλνουμε τις ευχαριστίες μας και μέσω της blogoσφαιρας, μαζί με τις ευχές μας για αμείωτο κέφι και για καινούργιες εμπνεύσεις-δημιουργίες!
Το βίντεο από τις βαλίτσες που προετοιμάστηκαν στην τάξη μας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου